Πιστοφίδης Κατασκευαστική

Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Εντός εβδομάδας η προκαταρκτική λίστα δικαιούχων – Στις 330.000 οι αιτήσεις

Το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον των ελληνικών νοικοκυριών για την αξιοποίηση της κρατικής επιδότησης για την απόκτηση ηλιακού, πιστοποιεί η κυριολεκτικά βροχή αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», καθώς, ο κύκλος υποβολής αιτήσεων έκλεισε με τις συμμετοχές στα επίπεδα των 330.000.

Το παραπάνω αποτέλεσμα είχε προεξοφληθεί ήδη από το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, όταν οι αιτήσεις άγγιζαν τις 300.000. Ωστόσο, η τελική «επίδοση» του προγράμματος πιστοποιεί ότι και στις υπόλοιπες ημέρες μέχρι το κλείσιμο της πλατφόρμας, το ενδιαφέρον παρέμεινε αμείωτο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η προκαταρκτική λίστα δικαιούχων (και επιλαχόντων) πρόκειται να εκδοθεί εντός της εβδομάδας. Όπως είναι γνωστό, η λίστα θα δημιουργεί με την ιεραρχική κατάταξη των αιτήσεων, με βάση μία σειρά από εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Στη συνέχεια, θα δοθεί ένα χρονικό διάστημα 10 ημερών στους αιτούντες, για την υποβολή τυχόν ενστάσεων, οι οποίες θα εξεταστούν στη συνέχεια. Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε περίπου στα μέσα Ιουλίου να εκδοθεί ο οριστικός κατάλογος κατάταξης των αιτήσεων και να ξεκινήσουν να εκδίδονται τα πρώτα voucher για ωφελούμενους.

Τα κριτήρια κατάταξης

Υπενθυμίζεται ότι, για την ιεράρχηση των αιτήσεων, ένα από τα κριτήρια είναι το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας. Επίσης, θα ληφθεί υπόψη ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ανά οικογένεια, καθώς και το αν υπάρχουν στο νοικοκυριό ΑμεΑ. Πριμοδότηση παίρνουν επίσης και οι μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο.

Για τους δικαιούχους, το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας θα παίξει επίσης ρόλο για το ύψος της επιδότησης που θα λάβουν, για την αγορά ηλιακού. Ανάλογα με το σε ποια εισοδηματική κατηγορία ανήκει κάποιος δικαιούχος, η επιδότηση ξεκινά από 510 και φτάνει μέχρι τα 900 ευρώ, καλύπτοντας έως το 60% της δαπάνης του νοικοκυριού. Μάλιστα, επιδοτούνται και οι εργασίες εγκατάστασης του ηλιακού.

Ωστόσο, για να λάβουν την επιδότηση, οι ωφελούμενοι θα πρέπει παράλληλα να αποσύρουν τον παλιό ηλεκτρικό τους θερμοσίφωνα, ο οποίος είναι απαραίτητο να ξεπερνά τα 40 λίτρα σε χωρητικότητα. Επίσης, η ηλεκτρική συσκευή θα πρέπει να είναι σε λειτουργία, κάτι που θα πιστοποιηθεί με οπτικό έλεγχο.

Λίστα επιλαχόντων

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα ξεκίνησε με αρχικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, ο οποίος επαρκεί για τη χρηματοδότηση 120.000 αιτήσεων. Αυτό σημαίνει πως οι επιλαχόντες θα φτάνουν έως και τους 210.000 (στην περίπτωση που δεν υπάρξουν ακυρώσεις αιτήσεων στην πορεία).

Σύμφωνα πάντως με την «αρχιτεκτονική» του προγράμματος (που ακολουθεί αυτή του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα»), από τους αιτούντες που δεν θα καταφέρουν να κατακυρώσουν επιδότηση, θα καταρτιστεί λίστα επιλαχόντων. Κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν σε επόμενη φάση επιπλέον ωφελούμενοι, από τους ωφελούμενους του πρώτου «κύματος», οι οποίοι τελικά δεν θα εξαργυρώσουν τελικά το voucher. Επίσης, δέσμευση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ ήταν ότι θα εξευρεθούν στην πορεία νέα κεφάλαια για το πρόγραμμα.

Παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν πως, καθώς οι ενισχύσεις είναι αρκετά υψηλές, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα ποιοτικό και ανθεκτικό μοντέλο ηλιακού, το οποίο θα έχει διάρκεια «ζωής» τουλάχιστον 20 χρόνια.

Η επιδότηση θα επιτρέψει να γίνει άμεσα η απόσβεση της αγοράς, σε λιγότερο από 3 χρόνια. Για τα υπόλοιπα 17 έτη που θα παραμείνει σε λειτουργία ο ηλιακός, θα εξοικονομήσει από τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού ένα ποσό περί τα 8.000 ευρώ. Μάλιστα, το ποσό αυτό έχει υπολογισθεί με μικρότερες τιμές ρεύματος σε σχέση με τα επίπεδα που καταγράφονταν μέσα στην ενεργειακή κρίση και ελαφρώς μεγαλύτερες από την εποχή πριν την ενεργειακή κρίση.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διαβάστε επίσης